fbpx Przejdź do treści

Blog

Cukier bialy i brazowy Bez kategorii

20 maja 2020 | Brak komentarzy

Cukier- dlaczego nam szkodzi i czym go zastąpić.


Nadmiar cukru prowadzi do nadwagi, otyłości i próchnicy. Ale, czy wiesz, że zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i raka?.

Cukier: dlaczego należy go unikać?

Obniża poziom testosteronu
Prawie natychmiast po spożyciu cukru spada poziom testosteronu. Wynika to z szybkiego uwalniania insuliny. Chronicznie niski testosteron u mężczyzn prowadzi do zaburzeń nastroju, wzrostu tkanki tłuszczowej, utraty napięcia mięśniowego, słabej sprawnej seksualnej, osteoporozy, kłopotów z pamięcią i koncentracją oraz bezsenności.
Z kolei u kobiet niski poziom testosteronu może powodować:

  • uczucie zmęczenia,
  • spadek libido,
  • kiepski nastrój,
  • obniżoną motywację,
  • utratę masy mięśniowej i siły.

Tylko 27 g rafinowanego cukru obniża poziom testosteronu nawet o 25%.

Cukier osłabia układ odpornościowy
Białe krwinki potrzebują witaminy C, by walczyć z bakteriami i wirusami oraz neutralizować wolne rodniki. Problem polega na tym, że cukier i witamina C mają bardzo podobną strukturę chemiczną i konkurują o miejsce w limfocytach. Wypicie 1 litra coli obniża odporność o 40% przez 5 godzin. Dlatego, jeśli Twoja dieta jest bogata w cukier i rafinowane węglowodany, wszelkie suplementy z witaminą C to tak naprawdę strata pieniędzy. Rozwiązaniem może być nasz catering pudełkowy Warszawa.

Nasila stan zapalny
Stan zapalny chroni organizm przed różnego rodzaju patogenami. Jednak przewlekłe zapalenie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, raka, alergia i upośledzona zdolność spalania tłuszczu na paliwo. Badania pokazują, że jedna puszka słodkiego napoju dziennie prowadzi do wzrostu markerów zapalnych, oporności na insulinę i cholesterolu LDL (złego cholesterolu zatykającego tętnicę).

Prowadzi do przedwczesnego starzenia
Niestety nie możemy uniknąć starzenia się, ale możemy go opóźnić. Wystarczy, że ograniczysz cukier. Glikacja jest naturalnym procesem, w którym glukoza przyłącza się do białek, tworząc nowe szkodliwe cząsteczki. Kolagen i elastyna są najbardziej podatne na uszkodzenia. Wpływają na jędrność i elastyczność skóry. Krótko mówiąc, glikacja przekształca najbardziej stabilne i długotrwałe włókna kolagenowe w delikatniejsze włókna. Dlatego skóra traci elastyczność i odporność na niekorzystne czynniki zewnętrzne.

Cukier niszczy wątrobę
Zbyt dużo fruktozy w diecie wpływa na wątrobę, podobnie jak alkohol. Powoduje gromadzenie się tłuszczu. Może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i insulinooporności.

Zdrowe zamienniki cukru

Miód
Jest łatwo przyswajalny. Zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Miód zapewnia ulgę alergikom i hamuje kaszel. W jednej łyżeczce znajduje się 23 kalorie i 6 gramów cukru. Zawiera mniej fruktozy i glukozy niż cukier, ale nadal może powodować skok insuliny. Poszukaj “surowego” i ekologicznego miodu. Zwykle jest mniej przetworzony i bogatszy w naturalne minerały. Pamiętaj jednak, by stosować go z umiarem.

Cukier kokosowy
Zawiera insulinę, błonnik prebiotyczny. Wpływa pozytywnie na układ trawienny i spowalnia wchłanianie glukozy. Jest pełen witamin, minerałów i składników odżywczych. Ma niski indeks glikemiczny. Musisz jednak pamiętać, że cukier kokosowy składa się głównie z cukru stołowego (około 75%). Dlatego stosuj go z umiarem.

Syrop klonowy
Jest jednym z najbardziej naturalnych, nierafinowanych źródeł cukru. Zawiera więcej przeciwutleniaczy, w tym polifenoli przeciwzapalnych. Nie ma w nim tyle fruktozy, co w miodzie. Z drugiej jednak strony znajduje się w nim mniej witamin.

Stewia
To świetna opcja, szczególnie w kategorii bezkalorycznych słodzików. Liście stewii są około 40 razy słodsze niż cukier, a sproszkowana forma nawet 300 razy. Sama stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jednak jej nadmierna słodycz może wpędzić Cię w kłopoty. Jeśli nie będziesz stosować jej z umiarem, zwiększy uczucie głodu.

Nektar z agawy
Jest słodszy niż cukier. Dlatego przynajmniej teoretycznie możesz ograniczyć ilość nektaru. Agawę reklamuje się jako zdrową alternatywę dla cukrzyków. Nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi. Jednak na dłuższą metę może zwiększyć ryzyko insulinooporności.

Dlatego najlepiej wybrać nasz catering pudełkowy warszawa Zapraszamy!

Komentarze

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments