fbpx Przejdź do treści

Blog

Kawalki wieprzowina Bez kategorii

20 maja 2020 | Brak komentarzy

Wieprzowina- dlaczego powinniśmy jej unikać?


Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem na całym świecie. Bez względu na to, co o tym myślisz, świnie są raczej brudnymi zwierzętami. Traktuje się je jako eliminatory śmieci i odpadów z gospodarstwa. Często jedzą dosłownie wszystko, co mogą znaleźć. Dlatego nie używamy takiego mięsa a nasz catering pudełkowy Warszawa jest jednym z najchętniej wybieranych.

Problematyczny układ trawienny świni
Podczas procesu trawienia zwierzęta pozbywają się nadmiaru toksyn, a także innych składników spożywanej żywności, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Jednak w przypadku świń wiele toksyn pozostaje w układzie pokarmowym. Ponadto mają bardzo mało funkcjonalnych gruczołów potowych i prawie wcale się nie pocą. Dlatego nie mogą tą drogą pozbyć się toksyn. Kiedy jesz mięso wieprzowe, dostarczasz te wszystkie szkodliwe związki. Musisz więc zwracać uwagę na to, co jesz.

Większe ryzyko raka
Według Światowej Organizacji Zdrowia przetworzone mięso, takie jak szynka, bekon, kiełbasa, zwiększają ryzyko raka. Zamiast wieprzowiny wybierz wołowinę, jagnięcinę lub kurczaka.
Istnieją też silne powiązania epidemiologiczne między jedzeniem wieprzowiny a chorobami wątroby. Jeśli te powiązania odzwierciedlają przyczynę i skutek, jednym z winowajców mogą być związki N-nitrozowe. Występują obficie w przetworzonych produktach wieprzowych gotowanych w wysokich temperaturach.

Dlaczego jeszcze warto unikać wieprzowiny?

Stwardnienie rozsiane
Istnieje związek między jedzeniem mięsa ze świni a stwardnieniem rozsianym. To niszcząca choroba autoimmunologiczna, która obejmuje ośrodkowy układ nerwowy. Ten związek jest znany przynamniej od lat 80 XX wieku.

Zapalenie wątroby typu E
Produkty wieprzowe, zwłaszcza wątroba, często prowadzą do zapalenia wątroby typu E. Może powodować poważne komplikacje. Najlepszą bronią jest gotowanie wieprzowiny przynajmniej przez 20 minut w 71 stopniach Celsjusza. Grubsze kawałki mięsa wymagają dłuższego gotowania lub w wyższych temperaturach.

Zagrożenie włośnicą
W niedogotowanej wieprzowinie mogą znajdować się różne pasożyty. W takim przypadku zagrożenie włośnicą jest spore. To infekcja wywoływana po zjedzeniu niedogotowanych lub niegotowanych produktów wieprzowych, które zawierają larwy włosienia.
Na samym początku mogą pojawić się bóle brzucha, biegunka, zmęczenie, nudności i wymioty. Niestety, to nie koniec. Po mniej więcej tygodniu larwy dostają się do krwiobiegu i ostatecznie gromadzą się w mięśniach lub innych tkankach. Wtedy pojawia się:

  • ból głowy,
  • wysoka gorączka,
  • ogólna słabość,
  • ból i tkliwość mięśni,
  • zapalenie spojówek,
  • wrażliwość na światło,
  • obrzęk powiek lub twarzy.

Nasilenie objawów jest zazwyczaj uzależnione od liczby larw znajdujących się w mięsie. Dlatego pamiętaj o dokładnym gotowaniu wieprzowiny. W ten sposób możesz zabić wszystkie robaki.
Wirusy i pasożyty

Świnie są głównymi nosicielami:

  • tasiemca uzbrojonego,
  • wirusa wywołującego zespół rozrodczo-oddechowy świń, znany również jako choroba niebieskiego ucha świni
  • wirusa Nipah
  • wirusa Menangle
  • wirusów z rodziny Paramyxoviridae.

Dlatego warto ograniczyć ilość wieprzowiny. My nie stosujemy jej wcale.
Dlatego najlepiej wybrać nasz catering pudełkowy warszawa Zapraszamy!

Komentarze

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments